Samen Sporten, Samen Inspireren

Volg ons:

Menu

Schermer Bas Verwijlen net zo scherp als zijn degen

12 jul 2019 0 comments
Schermer Bas Verwijlen net zo scherp als zijn degen

Nog een paar dagen en dan komt Bas Verwijlen in actie op de wereldkampioenschappen schermen. Voorafgaand aan deze belangrijkste wedstrijd van 2019 in Boedapest heeft hij keihard gewerkt tijdens een internationaal trainingskamp in Kopenhagen. “Daar kon ik strijden met concurrenten uit tien landen. Vooral ook landen waar schermen een echt grote sport is zoals Duitsland en Frankrijk. Het is geweldig om dat te kunnen doen voorafgaand aan dit WK. Onze kwalificatie is twee maanden geleden gestart. Tot april 2020 heb ik de gelegenheid om me te kwalificeren voor het ultieme doel, de Spelen in Tokio. Dat is iedere keer een lastige opgave, want ik moet bij de beste twee schermers van Europa zitten om te mogen gaan.”

Veel concurrentie
Voor Bas is dit drie keer op rij overigens goed gelukt. De sportman trad al aan op de Spelen van Peking, Londen en Rio. “Toch zal ik rekening moeten houden met opnieuw zo’n 50 directe concurrenten. Het WK is natuurlijk sowieso van belang om daar mogelijk een plak te scoren, maar het levert ook enorm veel punten op in de aanloop naar Japan. Bij een reguliere worldcup zijn 32 punten te verdienen, in Budapest zal ik vanaf 19 juli er alles aan doen om de maximale 96 punten bij te schrijven.”

Alles moet kloppen
Op eerdere WK’s wist hij al zilver en brons te veroveren. Hoe staat het met de vorm? “Ik ben topfit. Er is fysiek erg hard getraind om juist nu in deze komende kwalificatieperiode in de beste vorm te steken. Met mijn personal trainer doen we er alles aan. Toch is dat bij schermen niet altijd een zekerheidje. Je kunt lichamelijk 100% fit de wedstrijd in gaan, maar door een verkeerde tactiek verslagen worden. Daar sta je dan met je goede vorm. Nee, alles moet kloppen. Ook daar werk ik keihard aan.

Focus op eerste wedstrijddag 
”In de fase tussen Kopenhagen en het WK van Boedapest zit hij thuis in ’s-Hertogenbosch. “Oorspronkelijk kom ik uit Oss, maar inmiddels woon ik met vrouw, kind en hond in onze provinciehoofdstad. Daar wil ik echt zoals dat heet gaan taperen. Natuurlijk zal ik wel met het hele stel eens naar een speeltuin rijden, maar de focus ligt echt op mijn eerste wedstrijddag 19 juli.” Bas geeft aan trots lid te zijn van Team Brabant Sport. “Ja, dat is geweldig leuk. Onlangs heb ik nog samen met Marcel Balkestein een clinic gegeven bij de Libéma Open. Dan zie je ook de rest van het team weer en dat is hartstikke leuk.”