Samen Sporten, Samen Inspireren

Volg ons:

Menu
Nieuws

Het is nog steeds bijzonder om hier te rijden

09 mei 2017 0 comments
Het is nog steeds bijzonder om hier te rijden

Op zaterdag 13 mei is het al de elfde keer dat de top van het vrouwenwielrennen Aalburg aandoet tijdens het Marianne Vos Wielerfesival. In 2006 werd de lont mede door toenmalig burgemeester Frans Buiserd voor de eerste keer aangestoken. Aalburg wilde wat terug doen voor haar wielervedette Marianne Vos.

In de loop der jaren is het wielerfestijn verder uitgegroeid en heeft het nu een mooie naam: het Marianne Vos Wielerfestival Aalburg. “Het is nog steeds iets bijzonders om in mijn eigen ronde te rijden”, laat Marianne Vos, die de elitewedstrijd al zeven keer won, haar gevoel spreken. “Ik werd destijds vanuit de streek al veel gevolgd, maar de fans moesten naar wedstrijden ver buiten Aalburg of naar het buitenland. Met de 7-dorpenomloop kwam het dichterbij.” Het evenement is niet alleen de elitewedstrijd. “We doen tegenwoordig echt aan breedtesport met onder meer veel jeugdwielrennen, toertochten en wedstrijden voor handbikers. Er is voor iedereen wel wat en daarin onderscheiden we ons van andere organisaties."

Blij met wat er nu staat
"Ik ben heel blij met wat er nu staat. Ook mooi dat er nu ook een toertocht voor sporters met een beperking bij komt. Het gaat bij die laatste sporters niet over het aantal, maar dat er alleen maar gelukkige deelnemers zullen zijn. Dat staat bovenaan.” Het wielerfestival liftte de laatste jaren mee met de progressie die het vrouwenwielrennen doormaakte. Marianne is er zelf bescheiden over, maar mede door haar inspanningen heeft het vrouwenwielrennen een enorme impuls gekregen. “Inderdaad is het vrouwenwielrennen er op veel fronten op vooruit gegaan. De ploegen zijn meer geprofessionaliseerd. Het veld is breder geworden. Er zijn nog grotere wedstrijden. Alleen qua media-aandacht kan het nog wat beter. Maar dat komt wel, want de fans vragen er om.” Met de verdere professionalisering, zoals de UCI Word Tour en vrouwenwedstrijden als de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl bijvoorbeeld, geeft dat wel een weerslag op de wielerkalender. De topcompetitie, waartoe ook de 7-dorpenomloop behoort, merkt dat ook. “Een aantal wedstrijden wordt dan ook niet door alle ploegen meer gereden. Maar gelukkig hebben wij op 13 mei nog een prima deelnemersveld.” Het wielerfestival en de toekomst. Marianne Vos ziet het zonnig in. “Ook als ik zelf nog eens stop met wedstrijden rijden zal er in principe een rol voor me weggelegd zijn. Het evenement zal blijven. Daar is het te mooi voor.”

Het was de bedoeling op 13 mei de foundation van Marianne Vos te lanceren. Dat is echter nog geen haalbare kaart, vertelt de Aalburgse wielerkoningin. “Voordat we het opstarten moet het eerst echt operationeel kunnen zijn.” Met haar foundation wil Marianne tegen een lage huurprijs materiaal beschikbaar stellen aan jeugdwielrennertjes.

Kijk op: http://www.wielerevenementenaalburg.nl voor meer informatie over het programma en de diverse onderdelen.


Bron: Het Kontakt Foto: Anton Vos

Ook interessant
Maak kans op een hockeyclinic én een Champions Trophy wedstrijd! Nieuws Maak kans op een hockeyclinic én een Champions Trophy wedstrijd!
24 mei 2018 0 comments

Wil jij leren hockeyen als een echte professional? Ben jij minimaal 7 jaar en droom jij ervan om net zo te kunnen hockeyen als Lidew...

Lees meer
‘Elke tegenslag roept iets nóg sterkers in me op’ Nieuws ‘Elke tegenslag roept iets nóg sterkers in me op’
18 mei 2018 0 comments

Yuri van Gelder leek uitgeteld voor de Spelen van Tokio 2020 toen de turnbond hem niet opnam in de Nederlandse selectie. ‘Dat deed ...

Lees meer
UITNODIGING CLINIC MAIKEL SCHEFFERS Nieuws UITNODIGING CLINIC MAIKEL SCHEFFERS
14 mei 2018 0 comments

Op 15 juni organiseert Team Brabant Sport, samen met de Esther Vergeer Foundation en de KNLTB een clinic rolstoeltennis. Onder leiding va...

Lees meer