Samen Sporten, Samen Inspireren

Volg ons:

Menu
Voeding

Sporten en alcohol?

15 dec 2015 0 comments
Sporten en alcohol?

Sporten en alcohol

Na een voetbalwedstrijd een biertje drinken klinkt als iets heel normaals. Dat hoort erbij. Maar is dat wel gezond? Heeft dat een positief of negatief effect op je sportprestaties? Deze blog gaat over wat alcohol voor effecten heeft op gebied van sport.

Na het sporten is het belangrijk je verloren vocht weer aan te vullen. Soms merk je goed dat je hebt gezweet, als het bijvoorbeeld warm is, dan voel je de zweetdruppels over je gezicht lopen. Sporten zorgt voor een verlaagde vochtbalans. Al het uitgezwete vocht moet weer aangevuld worden door middel van drinken. En met drinken wordt niet één glaasje water bedoeld. Met één uurtje voetballen verlies je bijvoorbeeld al 1 liter vocht. De richtlijn is om 1,5 keer zoveel vocht binnen te krijgen als dat je uitgezweet hebt. Dan mag je dus flink gaan drinken tijdens of na een uurtje voetballen! Om erachter te komen hoeveel vocht je bent verloren kan je voor het sporten op de weegschaal gaan staan en na het sporten. Stel je bent een halve kilo lichter dan moet je 0,75 liter vocht drinken. Dit hoeft niet meteen in één keer, maar wel binnen een paar uur.

Stel dat je na dat uurtje voetballen met je team in de kantine biertjes gaat drinken. Uiteraard een goed idee, om na het sporten wat te gaan drinken. Maar zoals bij vele wel bekend is, ga je van alcohol veel plassen. Na die paar toiletbezoekjes en die paar biertjes is je vochtbalans dus nog niet erg verbeterd. Want doordat je meer gaat plassen, raak je dus ook meer vocht kwijt. Dit is één van de redenen waarom alcoholische dranken met een alcoholpercentage van >2% geen goede keus zijn om je vochtbalans weer op peil te krijgen, wat weer nodig is voor een optimaal herstel na het sporten. Wil je toch alcohol drinken maar ook een goed herstel na je training of wedstrijd? Neem dan maatregelen voordat je alcohol gaat drinken.

Dranken met een alcoholpercentage van <2% zullen wel zorgen voor een verhoogde vochtbalans. De zogenaamde ‘Shandies’ of de bekende ‘Radler’. Deze dranken hebben zelfs een zeer positieve werking. Doordat het lekker smaakt drink je er veel van, je vult je lichaam dan goed aan met vocht en je krijgt je koolhydraten binnen. Uiteraard zijn sportdranken en frisdranken ook een goede aanvulling. Als er een hoger alcoholpercentage in je drankje zit worden de koolhydraten slechter opgenomen in je spieren. Jou spieren kunnen dan niet goed herstellen na je training of wedstrijd. Let er wel op dat deze dranken veel caloriën bevatten, sport je om af te vallen, dan zijn bovenstaande dranken niet de beste opties.

Doe jij een sport waarbij je veel klappen moet opvangen? Dan is het extra belangrijk om op te letten met alcohol. Door het drinken van alcohol bestaat er een kans dat de plekken die klappen hebben gevangen kunnen gaan opzwellen. Alcohol belemmerd hier het herstelproces aanzienlijk.

(Bron: diëtist aan de Vliet)Ook interessant
Take it easy Nieuws, Voeding, Workout Take it easy
16 mrt 2017 0 comments

Carnaval is achter de rug, de zon breekt door en de vogels fluiten. Tijd om je leven radicaal om te gooien! Elke dag bewegen, een sapkuur...

Lees meer
Een vetcel vergelijken met een Fiat Panda en een spiercel met een Ferrari... Nieuws, Voeding, Workout Een vetcel vergelijken met een Fiat Panda en een spiercel met een Ferrari...
17 nov 2016 0 comments

Ik snap er niks van! Ik eet hetzelfde als tien jaar geleden en ik wandel en fiets nog steeds net zo vaak. En tóch zitten mijn broe...

Lees meer
Oh nee dát eet ik echt niet hoor, dat is super slecht voor je! Nieuws, Voeding Oh nee dát eet ik echt niet hoor, dat is super slecht voor je!
08 nov 2016 0 comments

Na het horen van deze kreet in een willekeurig koffiehuis bij een net zo willekeurig kopje koffie denkt iedereen die meeluistert meteen a...

Lees meer