Samen Sporten, Samen Inspireren

Volg ons:

Menu
Nieuws, Sporter in beeld

Brabander Rick is Big (in Japan)

19 jan 2017 0 comments
Brabander Rick is Big (in Japan)

Geboren in Eindhoven, getogen in Veldhoven en nu uiterst succesvol in het Japanse Fukuoka bij de SoftBank Hawks. Dat is de snelle versie van de loopbaan van de 31-jarige tophonkballer Rick van den Hurk. Hij is een van de succesvolste Nederlandse sporters en ambassadeur van Team Brabant Sport geworden. Tijd voor een kennismaking met deze Brabantse sportman.

Brabander
“Als de uitzendtijden een beetje uitkomen dan volg ik mijn favoriete voetbalclub PSV via een stream. Ja, dat is de club van mijn regio. Op dit moment ben ik even terug in Nederland, in Brabant om precies te zijn. Dat is altijd heerlijk. Weer genieten van mijn familie en vrienden die allemaal in de regio Eindhoven wonen. Ieder jaar komen we terug in de periode november tot half januari. Dan voel ik me weer op en top Brabander. De overige tien maanden van het jaar wonen we in Japan. Daar zijn we twee jaar geleden terecht gekomen nadat ik daar voor twee jaar in Zuid-Korea had gespeeld voor de Samsung Lions. Maar laten we bij het begin beginnen”, lacht Rick. In Eindhoven bij de honkballers van PSV maakt hij als jeugdspeler zijn debuut. Al snel wordt zijn grote talent ontdekt. “Na Eindhoven ben ik gaan spelen bij de Twins in Oosterhout, die speelden bij de jeugd op een wat hoger niveau.  In deze periode speelde ik ook voor de jeugd van Oranje en nam ik deel aan diverse EK’s en WK’s. Daarna ben ik naar Amerika gegaan en heb daar 12 jaar gespeeld. In die periode ben ik ook met de A-selectie van Nederland actief geweest op de World Baseball Classic. We haalden in 2009 niet de finale, maar we wonnen wel twee keer van de Dominicaanse Republiek, een echte grootmacht in onze sport en eenmaal winnaar van deze World Baseball Classic. Dat ik niet vaker deelnam aan deze grote toernooien heeft te maken met het al dan niet vrijgeven van spelers door de profclubs waar je voor speelt. Komend jaar zal ik weer uitkomen voor Team Kingdom of the Netherlands in dit toernooi. De eerste ronde is in Zuid-Korea, de tweede ronde is in Japan en de finale is in Amerika.”

Startend werper
De volgorde van de komende World Baseball Classic is precies de omgekeerde weg die Rick bewandelde. “Klopt, na 12 jaar Amerika heb ik besloten weg te gaan en in Zuid-Korea mijn carrière voort te zetten. In Amerika zagen ze me als een ‘one inning pitcher’ en ik wilde me verder ontwikkelen.  Dat is gelukt, ik ben nu startend werper en in de afgelopen vier jaar met mijn team drie keer kampioen geworden. Daar waren twee titels in Korea bij en al eentje in Japan. Honkbal is absoluut sport nummer één in Japan.  Het gaat – ondanks een blessureperiode afgelopen jaar – erg goed met mij hier in Japan. Dat heeft wel wat consequenties, want het is moeilijk om hier niet op te vallen. Faam hoort bij mijn topsportstatus en ik geniet er best van, maar even de stad ingaan voor een bijna twee meter lange Nederlander met een blonde vrouw gaat niet in het geheim.” Met zijn lengte heeft Rick ook wel wat probleempjes in het dagelijks leven. “Ach, de plafonds zijn wat lager hier en het is soms moeilijk om onder de douche te komen. Het grootste probleem is het kopen van kleding en schoenen, want mijn maten bestaan niet in Japan. We wonen hier overigens prachtig. Aan de ene kant van de stad liggen de bergen en aan de andere kant grenst Fukuoka aan zee. We gaan graag wandelen in de prachtige omgeving. Verleden jaar was het natuurlijk wel even schrikken in april met die grote aardbeving. De zwaarste bevingen waren weliswaar anderhalf uur bij ons vandaan, maar hier trilde het ook ontzettend. Gelukkig hebben ze hier het beste bouwbesluit ter wereld en bleef de infrastructuur in tact.”

Inspireren
In Japan werpen de Olympische Spelen van Tokio hun schaduw al vooruit. Spelen waarop de populairste sport  van het Land van de Rijzende Zon zal terugkeren op het programma. “Ja, geweldig. We leven er al naar toe. Ik ben nog steeds sterker aan het worden. Waar bij voetballers dertigers al worden beschreven als ‘ouderen’ zie ik nog volop mogelijkheden. Ik zit in het middenstuk van mijn carrière en ben zeker tot en met de komende Spelen nog in topvorm. Ik denk zelfs dat ik in deze explosieve sport tot eind dertig nog op hoog niveau kan meedraaien. Tokio is vanuit Fukuoka overigens best een eindje weg, maar reizen in Japan is geweldig. Als we echt hoog in het noorden en Tokio omgeving moeten spelen pakken we het vliegtuig, en naar veel andere grote steden gaan we met de snelle Japanse treinen; de shinkansen.

Naast een sportvoorbereiding op 2020 zijn we er ook op een ander front hier al mee bezig. Anneloes leert Japans, voor eigen gebruik, maar ook om tijdens de Spelen daar anderen mee te kunnen helpen. Anderen helpen is ook de reden dat ik graag ambassadeur van Team Brabant Sport wil worden. Natuurlijk vertrek ik binnenkort weer naar Japan om me voor te bereiden op het naderend seizoen. Daar ligt de focus, want we willen natuurlijk opnieuw kampioen worden met de SoftBank Hawks. Desondanks kan ik ook op afstand anderen activeren en inspireren. Ik hoop van harte dat de honkbalsport kan blijven bestaan en dat ik er aan kan bijdragen dat jeugd aanhaakt bij de honkbalsport. Sport is geweldig, dat wil ik ze graag vertellen. Het is ook nog eens goed voor je lichaam en geest en helpt je om zelfvertrouwen te kweken. Naast het in beweging zetten van de jeugd in het algemeen, wil ik ook als adviseur optreden voor jonge sporters, bv van het CTO Zuid (Centrum voor Topsport en Onderwijs) in Eindhoven die een keuze maken voor topsport. Daar wil ik mijn eigen ervaringen graag voor inzetten. Het is fijn om dat te kunnen delen en daarmee anderen te kunnen inspireren.”

 

Ook interessant
 Wereldkampioen groundmoves, entertainer en inspirator...maak kennis met Tilburger Nasser El Jackson Nieuws Wereldkampioen groundmoves, entertainer en inspirator...maak kennis met Tilburger Nasser El Jackson
02 mei 2019 0 comments

Nasser El Jackson komt uit Tilburg is maar liefst tweevoudig wereldkampioen groundmoves, geeft clinics, heeft een eigen theatershow &eacu...

Lees meer
Nog even nagenieten van Bob, Mink en de EHL.... Nieuws Nog even nagenieten van Bob, Mink en de EHL....
02 mei 2019 0 comments

Zaterdag 20 april genoten ruim 60 kids van een exclusieve meet and greet met Bob de Voogd en Mink van der Weerden. Ook leerden ze van voo...

Lees meer
Nieuwsgierig of je een pijl  met 70 meter afstand in de roos kan schieten? Meld je nu aan voor onze exclusieve handboogclinic! Nieuws Nieuwsgierig of je een pijl met 70 meter afstand in de roos kan schieten? Meld je nu aan voor onze exclusieve handboogclinic!
25 apr 2019 0 comments

Altijd al eens willen ervaren hoe het is om met een Handboog te schieten? Of gewoon nieuwsgierig of je een pijl over een afstand van 70 m...

Lees meer