Samen Sporten, Samen Inspireren

Volg ons:

Menu
Nieuws, Voeding, Workout

Een vetcel vergelijken met een Fiat Panda en een spiercel met een Ferrari...

17 nov 2016 0 comments
Een vetcel vergelijken met een Fiat Panda en een spiercel met een Ferrari...

Ik snap er niks van! Ik eet hetzelfde als tien jaar geleden en ik wandel en fiets nog steeds net zo vaak. En tóch zitten mijn broeken steeds strakker. Hoe kan dit?! Situaties waar menig trainer tijdens zijn werk mee te maken krijgt. Voor veel mensen is het vaak een raadsel. Hoe kan de situatie veranderen terwijl mijn gedrag hetzelfde blijft? Gelukkig is hier een antwoord op en misschien nog wel belangrijker: er is ook een oplossing.

Leeftijdsgebonden spierverlies...
Om deze vraag te beantwoorden is het van belang om iets te weten over spierweefsel, vetweefsel  en de term leeftijdsgebonden spierverlies. Alle weefsels waaruit ons lichaam is opgebouwd bestaan uit cellen en een tussenstof (bijvoorbeeld water), zo hebben we bijvoorbeeld spiercellen en vetcellen.  Cellen verbruiken  energie om zichzelf in stand te houden, te vernieuwen, te vermenigvuldigen of om te groeien. Niet iedere cel verbruikt evenveel energie net zoals niet elke auto evenveel benzine verbruikt. Als we een vetcel vergelijken met een Fiat Panda dan is een spiercel een Ferrari, je hoeft geen autokenner te zijn om te bedenken dat die laatste waarschijnlijk meer brandstof slurpt dan de eerste. Dit verschil in energieverbruik tussen vet- en spiercellen is de eerste stap naar het antwoord op onze vraag.

Welnu, het leeftijdsgebonden spierverlies. Ik wil me niet branden aan het noemen van specifieke getallen of waarden omdat deze zowel in de medische literatuur als in overige onderzoeken doorlopend aan verandering onderhevig zijn maar één ding staat onomstotelijk vast: vanaf het punt dat je lichamelijk volwassen bent tot aan het punt dat je sterft verlies je spiermassa. De grootste afname heeft over het algemeen plaats na de leeftijd van 40 maar er zijn verschillen per individu. Naast dit verlies van spieren gebeurt er nog iets, de vetmassa neemt in deze periode toe. Door deze veranderingen staan er in het wagenpark van ons lichaam langzamerhand meer Fiat Panda’s en minder Ferrari’s. Het resultaat: er wordt minder benzine verbruikt.

Omdat wij mensen zijn en geen auto’s lopen wij niet op benzine maar op eten en drinken. Wanneer we precies hetzelfde blijven consumeren terwijl het brandstofverbruik afneemt gaan onze broeken steeds strakker zitten. Hiermee hebben we ons antwoord gevonden! De oplossing voor ons probleem is simpel, een grotere broek kopen. Ik kan me voorstellen dat dit niet is wat je in gedachten had maar wat dan? Het is bijna net zo simpel, het kost alleen iets meer moeite.

Krachttraining
Krachttraining kan je helpen om het leeftijdsgebonden spierverlies tegen te gaan. In combinatie met gezond eten en eventueel het gebruik van supplementen is dit zelfs de enige manier waarop we kunnen vechten tegen een parkeerplaats vol Fiat Panda’s. In dit geval geldt: beter te vroeg dan te laat. Dus als jij wil zorgen dat je broeken over tien jaar nog steeds net zo lekker zitten dan begin je nu met trainen! Een sportclub, sportschool of Personal Trainer helpt je daar graag bij. Er is voor iedereen een passende oplossing.

En zeg nu zelf, wie wil er nu geen wagenpark vol Ferrari’s? Succes!

Tekst: Reinder Cloin
Foto: world of speeds

Ook interessant
Kelly wil via de ‘tunnel’ naar Tokio Nieuws Kelly wil via de ‘tunnel’ naar Tokio
13 sep 2019 0 comments

Kelly van Zon werd verleden jaar in Korea uitgeroepen tot beste paratafeltennisspeelster van de wereld. De Dongense ziet dit als een kers...

Lees meer
Harde werker Lisa wil meer dan reserverol Nieuws Harde werker Lisa wil meer dan reserverol
22 aug 2019 0 comments

In 2016 was Lisa Scheenaard in Rio. Bij deze laatste Olympische Spelen bleef het bij een rol als reserve. Volgend jaar in Japan moet dit ...

Lees meer
Sanne Voets gaat voor Europese titel in eigen land! Nieuws Sanne Voets gaat voor Europese titel in eigen land!
20 aug 2019 0 comments

Sanne Voets boekte het afgelopen seizoen prachtige resultaten. Morgen start het Europees kampioenschap in eigen land in Rotterdam. Wij sp...

Lees meer