Samen Sporten, Samen Inspireren

Volg ons:

Menu
Nieuws

Maud van der Meer over haar voorbereidingen op Rio en de Brabantse Swimcup!

17 mrt 2016 0 comments
Maud van der Meer over haar voorbereidingen op Rio en de Brabantse Swimcup!

In april vindt in het Pieter van den Hoogeband zwembad in Eindhoven de Swim Cup plaats! Veel nationale en internationale top zwemmers, strijden tijdens deze dagen voor een kwalificatie voor de Olympische Spelen. Zo ook onze eigen Brabantse Maud van der Meer die afgelopen zomer nog zilver behaalde op de 4x100 meter vrije slag bij het WK in Kazan. We vroegen haar hoe belangrijk dit toernooi voor haar is op weg naar Rio, waarom mensen moeten gaan kijken in het zwemstadion en waarom we zelf toch ook eens wat vaker moeten gaan zwemmen!  

Maud,  je legt de focus niet op een individuele afstand, maar op de estafette. Kun je vertellen hoe dat zit?  
‘Een individuele plaatsing is helaas wel een lastige opgave voor mij. Elk land mag per afstand slechts twee zwemmers afvaardigen. Ik heb op mijn afstand, de 100 meter vrije slag, met Ranomi Kromowidojo en Femke Heemskerk twee van de vijf snelste vrouwen ter wereld voor me. De kans dat ik me individueel kwalificeer voor Rio is heel klein. Mijn prioriteit ligt dit seizoen daarom op de estafette. In de finale in Rio zijn vier plaatsen te verdelen. Daar wil ik bij zijn!"

Hoe gaat het met je voorbereidingen? Lig je op schema voor 7 april?
Het echte werk zit erop, er staan nog wel een paar pittige setjes op me te wachten, maar het gaat nu vooral om de laatste details, finetunen zoals dat heet. 1,5 week voor de swimcup gaan we “taperen” zoals dat heet. Eigenlijk is dat gewoon uitrusten, zodat je fris, fruitig, scherp en vol energie aan het startblok kunt verschijnen.

Misschien een gekke vraag, maar hoe moet je je kwalificeren voor de estafette? Hoe werkt dat?
Je kwalificeert je individueel door bij de beste 5 of 6 ( afhankelijk van het niveau en hoeveel erg worden meegenomen ) op de 100 mtr vrije slag te blijven. Afgelopen december zwom ik de 3e tijd van het lijstje potentiele kandidaten.

Er zijn vier plekjes te verdelen, wie zijn je grootste concurrenten?
Je hebt series en finale zwemsters. Meestal wordt de beste “gespaard” voor de finale. Vandaar dat er dan ook 5 of 6 zwemster worden meegenomen. Maar je wilt natuurlijk graag bij de snelste vier zitten, zodat jij in de finale mag zwemmen. Marrit steenbergen is een meisje met ontzettend veel talent, wat ik zeer bewonder, maar daarom ook wel mijn grootste concurrente.

Wat voor trainingen doe jij naast het bad? We zien bijvoorbeeld dat veel topsporters als ‘extra training’ ook vaak de fiets pakken, schaatsers gaan skaten. Hoe zit dat bij jou?
Naast zwemmen doe ik ook landtraining en krachttraining, maar ik doe bijvoorbeeld niet extra hardlopen. Ik pak wel vaak de fiets naar de training en wandel regelmatige een lang stuk met de hond op mijn vrije middagen. Maar dat mag je niet echt meerekenen, haha. Zo doe ik wel regelmatige oefeningen op de swissbal als extra, maar niet echt “cardio” gerichte dingen.

Train je ook vaak met het estafette team of is dat alleen voor grote toernooien?
De een traint in Eindhoven, de ander in Amsterdam of in het buitenland, dus het komt niet vaak voor dat we bij elkaar zijn om het te oefenen. Op trainingsstage zijn er wel vaak 3 of 4 estafette zwemsters en oefenen we vooral de estafette overname start. Pas vlak voor een groot toernooi zijn we echt compleet en oefenen we ook nog.

Waarom moeten de mensen van 6 t/m 10 april volgens jou naar het zwemstadion in Eindhoven komen?
Het is een van de grootste toernooien van Nederland op het gebied van wedstrijdzwemmen. Veel internationale deelnemers maakt dit toernooi van topniveau. Het is toch bijzonder om ons naar die olympische ticket aan te juichen! Het motiveert ons en ik denk dat het spectaculair is om te zien. 

De Swimcup is een thuiswedstrijd! Brengt dat extra spanningen met zich mee?
Niets is zo fijn om in eigen bed te slapen toch, dus zo’n thuiswedstrijd brengt ook voordelen met zich mee. Je bent in je vertrouwde omgeving en je weet wat jij fijn vindt om te ontspannen. Daarnaast kun je kiezen wat je wilt eten en weet je waarop jij hard kunt zwemmen.

Als zwemster vind jij het natuurlijk belangrijk dat meer jeugd, maar ook volwassenen kiezen voor zwemmen als sport.  Waarom moeten we volgens jou gaan zwemmen?
Het fijne aan zwemmen is dat je met heel je lichaam bezig bent. De belasting ligt ook bijvoorbeeld een stuk lager dan bij hardlopen. Elk spiertje gebruik je om vooruit te komen, dus je bouwt snel conditie op.

Heb je tot slot nog een paar leuke zwemweetjes voor ons?

  • Zwemmen is sinds 1896 een Olympische sport.
  • Het grootste zwembad ter wereld is maar liefst 1013 m lang. 

 

Wil jij 'onze Maud' aanmoedigen tijdens de swimcup? Houd onze Facebookpagina dan in de gaten want we verloten binnenkort kaarten!

 

Ook interessant
‘Latertje’ voor atletiek duo Kenny en Marlène in Dubai Nieuws ‘Latertje’ voor atletiek duo Kenny en Marlène in Dubai
07 nov 2019 0 comments

Binnen de reguliere atletiekwereld worden op dit moment de crossen gelopen. Op de atletiekbanen in Nederland kun je een kanon afschieten....

Lees meer
Jannes Beuker wil Olympische primeur op de ski’s Nieuws Jannes Beuker wil Olympische primeur op de ski’s
05 nov 2019 0 comments

De eerste Nederlander in de ruimte kan hij niet meer worden. De eerste mannelijke solozanger die het Songfestival wint ook niet. Toch wer...

Lees meer
Kruis de degens met schermheld Bas Verwijlen! Nieuws Kruis de degens met schermheld Bas Verwijlen!
16 okt 2019 0 comments

Altijd al eens willen ervaren hoe het is om te schermen? Dan bieden wij jou nú een unieke kans! Team Brabant Sporter Bas Verwijlen...

Lees meer