Samen Sporten, Samen Inspireren

Volg ons:

Menu
Voeding

Voeding voor sporters

15 dec 2015 0 comments
Voeding voor sporters


Altijd weer die saaie kwark…

Als sporter word je niet voor niks aan de magere kwark (naturel) gezet. Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark. Griekse Yoghurt is de enige krachtpatser die (iets) meer eiwit bevat dan magere kwark. Maar waarom nou steeds dat gehamer op eiwitten? Omdat eiwitten belangrijk zijn voor herstel, opbouw en de aanmaak van spieren (onder andere) en dat is cruciaal voor (top)sporters. Zie tabel hieronder voor meer vergelijkmateriaal tussen verschillende soorten yoghurt en kwark.

kwarksoorten per portie van 150 gram.

De nadelen op een rijtje
Wijk je af van je magere kwark (of Griekse Yoghurt 0% vet) dan zijn er een aantal nadelen te benoemen. Ik noem de belangrijkste.

Alle andere soorten bevatten minder eiwit.

  • 0% suiker types (zoals Optimel) bevatten kunstmatige zoetstoffen (zoals aspartaam).
  • Sojaproducten zijn (bijna altijd) gezoet met suiker.
  • “Normale” magere zuivel met een smaakje (zoals magere vruchtenkwark) bevat veel extra suiker. De term ‘mager’ slaat terug op het vetgehalte en niet op de hoeveelheid suiker.

Top 6
Ik geef hieronder de top 6 weer van de besproken soorten yoghurt en kwark, zodat jij straks in de winkel een weloverwogen keuze kunt maken. De criteria die ik hierbij hanteer zijn: hoog gehalte aan eiwit, geen toegevoegde suikers en geen toevoeging van kunstmatige zoetstoffen. Hoe lager je in het rijtje komt, des te minder eiwit en juist meer suiker en zoetstoffen.

  1. Griekse Yoghurt 0% vet (naturel)
  2. Magere kwark (naturel)
  3. Volle kwark (naturel)
  4. Alpro Soya yoghurt (naturel)
  5. Magere vruchtenkwark
  6. Optimel kwark (en aanverwante huismerken)

Dus;
Kom je nou weer eens in de verleiding om af te wijken van je magere kwark. Doe dat dan lekker niet. Wel kan het lonen om eens over te stappen naar een ander merk kwark, omdat het eiwitgehalte van verschillende merken behoorlijk uiteen kan lopen. Of, als je net als Valentine de Griekse Stijl van Optimel er zou aantrekkelijk uit vindt zien: pak je staafmixer, pureer een passievrucht, een halve mango en een pruim en vul om en om een laagje fruitpuree met een laagje Griekse Yoghurt 0% vet en voilá: je eigen rommelvrije, eiwitrijke, suikervrije “Griekse Stijl” is klaar! Teuni Verhagen (bron:yoursportpro.nl)
Ook interessant
Take it easy Nieuws, Voeding, Workout Take it easy
16 mrt 2017 0 comments

Carnaval is achter de rug, de zon breekt door en de vogels fluiten. Tijd om je leven radicaal om te gooien! Elke dag bewegen, een sapkuur...

Lees meer
Een vetcel vergelijken met een Fiat Panda en een spiercel met een Ferrari... Nieuws, Voeding, Workout Een vetcel vergelijken met een Fiat Panda en een spiercel met een Ferrari...
17 nov 2016 0 comments

Ik snap er niks van! Ik eet hetzelfde als tien jaar geleden en ik wandel en fiets nog steeds net zo vaak. En tóch zitten mijn broe...

Lees meer
Oh nee dát eet ik echt niet hoor, dat is super slecht voor je! Nieuws, Voeding Oh nee dát eet ik echt niet hoor, dat is super slecht voor je!
08 nov 2016 0 comments

Na het horen van deze kreet in een willekeurig koffiehuis bij een net zo willekeurig kopje koffie denkt iedereen die meeluistert meteen a...

Lees meer