Samen Sporten, Samen Inspireren

Volg ons:

Menu
Workout

Sporten in de winter is gezond

15 dec 2015 0 comments
Sporten in de winter is gezond

Sporten in de winter is top!
Het is algemeen bekend dat sporten gewoon goed voor je is. In feite is het een must om je lichaam, in combinatie met gezond en gevarieerd eten, in goede conditie te houden. Hierdoor kun je veel gekke aandoeningen en ziektes voorkomen. Buiten sporten in de zomer is natuurlijk helemaal top, met name door de lange avonden en de behaaglijke temperaturen. Maar buiten sporten in de winter heeft ook zijn voordelen ten opzichte van de zomer. Ik zet de belangrijkste voordelen even voor je op een rijtje:

Voorkomen van een slecht (winter)humeur
Als jij last hebt van depressies als de donkere dagen er weer aan staan te komen, dan is het sowieso een prima idee om te gaan sporten. Veel mensen gaan gebukt onder een winterdepressie: De dagen worden korter, het is koud en vies buiten en je kunt veel minder profiteren van een lekker zonnetje. Door buiten te sporten vangt je lichaam toch nog (zon)licht op, wat fantastisch is voor de aanmaak van vitamine D. Maar het belangrijkste is de aanmaak van zogenaamde endorfine. Deze worden aangemaakt door je lichaam naar aanleiding van inspanning. Deze endorfine geven je een goed gevoel en zullen uiteindelijk de depressies en de slechte humeuren volledig verdrijven.

Sporten geeft meer energie dan het kost
Het is natuurlijk heel erg verleidelijk om in de winter heel dicht bij de verwarming te blijven, comfortabel op de bank met een lekker wijntje. Heerlijk natuurlijk, maar hierdoor zak je letterlijk als een plumpudding in elkaar. Je voelt dat je steeds minder energie hebt, waardoor de zin om in de vrieskou te gaan sporten ook steeds lager wordt. Toch even doorzetten, want buiten sporten geeft uiteindelijk meer energie terug, dan de inspanning zelf. Als je dan later weer thuis komt, neem je een lekkere douche en je zult merken dat je je helemaal lekker voelt, met hernieuwde energie om weer actief te zijn. In de warmte, wel te verstaan….

Je weerstand verhogen
Als je altijd voor de kachel blijft zitten, en niet aan sport doet, ben je veel vatbaarder voor bijvoorbeeld een griepje. De enkele keer dat je buiten komt om de vrieskou te trotseren, zal direct een aanslag op je lichaam zijn, waarna je onvermijdelijk kou zal vatten of een griepje zal krijgen. Buiten sporten zal je weerstand een enorme boost geven, waardoor je beter bestand bent tegen deze lastige virussen. Natuurlijk krijg je nog steeds te maken met deze virussen, maar je goede weerstand zal daar dan snel korte metten mee maken waardoor jij nergens last van gaat krijgen.

Meer calorieën verbranden in de kou
Bij dezelfde inspanningen als in de zomerperiode, verbrand je in de winterperiode meer calorieën. Klinkt misschien een beetje vreemd, maar toch is het waar. Je lichaam moet harder werken olm op temperatuur te blijven waardoor de calorieën veel sneller weg gaan. Als het grote inspanningen zijn, moet je hier wel je dieet enigszins op aanpassen, anders gaat dit niet lukken. Maar vanuit dit gegeven kun je ook redeneren dat je loop-sessie in de winter wat korter kan zijn dan in de zomer, voor hetzelfde effect met betrekking tot het verbranden van calorieën.

In de winter eet je anders dan in de zomer!
In de zomerperiode eet je veel lichte en frisse dingen zoals fruit en salades. Maar als de dagen donkerder en korter worden, staat er steeds vaker boerenkool, snert en stamppot op tafel. Heerlijk allemaal, maar deze bevatten stuk voor stuk ook veel meer calorieën. Als je dan in de winter ook nog eens binnen blijft zitten zonder noemenswaardig te bewegen, telt het allemaal twee keer zo hard aan. Des te meer reden om dus te gaan sporten. Sporten is dus eigenlijk een must in de winterperiode, en zeker met de feestdagen halverwege, kun je er zelf voor zorgen dat je niet onnodig veel aankomt.

Warmte door een betere bloedcirculatie
Op het moment dat je buiten komt, sta je misschien te rillen van de kou. Des te meer reden om direct je warming-up te gaan doen en te beginnen met rennen. Hierdoor wordt je vrij snel weer warm doordat je bloed beter gaat circuleren. En het is juist deze verbeterede circulatie van bloed die je nog heel lang warm gaat houden, zelfs als je allang weer thuis bent.

Bereid je voor op de kou
Voordat je er ook maar over denkt om buiten te gaan sporten, bijvoorbeeld hardlopen, zijn er wel een paar zaken die je goed voor moet bereiden. In de winterkou buiten sporten is beslist wel even wat anders dan op een zwoele zomeravond.

Water drinken
Als je in de zomer sport, dus in een behaaglijke of zelf warme temperatuur, heb je al snel dat dorstige gevoel, dus ga je automatisch water drinken. In de winterkou is dat wat anders.  Dat dorstgevoel komt wat minder snel, dus ben je geneigd om minder snel die waterfles te pakken of zelfs de waterfles gewoon thuis te laten. Toch is het belangrijk om water te drinken, zelfs in de winterkou. In de kou ben je toch aan het zweten, ook al merk je dat niet. Je verliest met name veel vocht rondom je luchtwegen. Dit heeft te maken met het feit dat warme zomerlucht vochtiger is dan de koude winterlucht.

Dus regelmatig drinken is het advies. En daarbij maakt het weinig uit of je nu in een sportzaal aan het werk bent, of buiten aan het hardlopen bent. In het meest ideale geval zou je iedere tien minuten tenminste één slok moeten nemen.

Warming-up is essentieel, juist in de winter!
In de zomer is een warming-up al belangrijk, maar in de winter helemaal. Door de buitenkou moet je je spieren warm maken, en ook vooral warm houden. Zou je dit niet doen, dan krijg je onherroepelijk te maken met blessures. Je kunt dezelfde warming-up oefeningen doen die je in de zomer ook gebruikt, maar neem er wat ruimer de tijd voor. In feite moet je hele lichaamstemperatuur flink omhoog, zodat hierdoor ook je spieren warmer en vooral soepeler worden. Ook gaan je bloedvaten hierdoor uitzetten, waardoor de bloedsomloop ruim baan heeft.

Neem lichte maaltijden
Een wijdverbreid misverstand is het feit dat je meer vetten zou moeten eten als je in de winterkou gaat sporten. Hoewel dit misschien logisch klinkt, is het niet juist. Extra vetten heb je gewoon niet nodig, tenminste als je voldoende in beweging blijft, voldoende eet en je natuurlijk goed kleedt. Belangrijker is het om goede koolhydraten te eten. Deze zijn nodig om je spieren hun werk te laten doen, want daar draait het om tijdens het sporten. Denk hierbij aan aardappelen, rijst, pasta, en granen.

Kleed je warm aan!
Als je gaat hardlopen in de winter, of een andere buitensport beoefend, is het van uitermate hoog belang dat je je goed kleedt tegen de kou. Doe je dit niet, dan verlies je veel te veel energie aan het warmhouden van je lichaam. Daarnaast zal je lichaam uiteindelijk té veel afkoelen, waardoor je kans hebt op blessures. De beste manier is om meerdere laagjes kleding over elkaar aan te trekken. Dit isoleert het beste, en heeft als groot voordeel dat je ook wat uit kunt trekken als het een beetje té warm is. Hier moet je overigens wel voor oppassen, want door het zweten en de inspanning ben je snel geneigd te denken dat je het warm hebt, maar als je dan wat uittrekt is de schok te groot en is er een kans dat je ziek wordt. Ook is het van belang dat de kleding het vermogen heeft om je zweet op te nemen. Als het zweet op je lichaam blijft staan, zal dit snel afkoelen waardoor je jezelf koud en klam gaat voelen.

Materialen die ademen, isoleren en gemaakt zijn van synthetische materialen zijn het meest ideaal. Neem wel extra bescherming voor de lichaamsdelen die snel koud worden, zoals je vingers, je oren en je tenen. Je kunt zelfs overwegen om voetwarmers en/of handwarmers te gebruiken.

Er is nog veel meer mogelijk
In al het voorgaande ben ik er van uit gegaan dat je gaat rennen. Maar als je écht geen zin hebt om de vrieskou te trotseren, zijn er ook nog tal van andere mogelijkheden. Het belangrijkste is dat je beweegt, véél beweegt. Je kunt natuurlijk ook een abonnement nemen bij een sportschool, of kiezen voor een indoor teamsport, of lekker gaan zwemmen in een (lekker warm) binnenbad. En voor diegene die het geld en de ruimte hebben, is een loopband toch wel het optimum van luxe. In een warme ruimte toch je kilometers draaien. Een prima alternatief!

(Bron: optimalegezondheid.com, Jack Boekhorst)

Ook interessant
Take it easy Nieuws, Voeding, Workout Take it easy
16 mrt 2017 0 comments

Carnaval is achter de rug, de zon breekt door en de vogels fluiten. Tijd om je leven radicaal om te gooien! Elke dag bewegen, een sapkuur...

Lees meer
Sporten tijdens de donkere dagen... Nieuws, Workout Sporten tijdens de donkere dagen...
02 dec 2016 0 comments

De eerst echte koude dagen zijn een feit en we hebben de krabber al uit het dashboard kastje moeten halen. Supermarkten liggen vol m...

Lees meer
Een vetcel vergelijken met een Fiat Panda en een spiercel met een Ferrari... Nieuws, Voeding, Workout Een vetcel vergelijken met een Fiat Panda en een spiercel met een Ferrari...
17 nov 2016 0 comments

Ik snap er niks van! Ik eet hetzelfde als tien jaar geleden en ik wandel en fiets nog steeds net zo vaak. En tóch zitten mijn broe...

Lees meer