Samen Sporten, Samen Inspireren

Volg ons:

Menu
Workout

De meest voorkomende blessures

15 dec 2015 0 comments
De meest voorkomende blessures

Een sportblessure ontstaat meestal als gevolg van een overbelasting, onjuiste trainingsopbouw of verkeerd materiaal. Natuurlijk zit een ongeluk ook in een klein hoekje. Welke blessures komen veel voor?

Een overzicht:

Knieblessure
Veruit de meeste sportblessures zijn knieblessures. Een springersknie, lopersknie of beschadiging van de kruisbanden of meniscus bijvoorbeeld. Hardlopers en wielrenners hebben veelal last van knieproblemen, net als sporters die volleybal en basketbal beoefenen.Een acute knieblessure ontstaat meestal als gevolg van een ongecontroleerde beweging, botsing of val. Meestal zijn het dan de banden of meniscus die beschadigd raken. De meeste andere blessures ontstaan door overbelasting van het kniegewricht. Blessures rond de meniscus, aan de pees van de grote strekspier en rond de knieschijf zie je het meest.

Verzwikte enkel
Na de knieblessure komt de enkelblessure het meest voor. Vooral volleyballers, hockeyers en zaalvoetballers krijgen nog wel eens te maken met een blessure aan de enkel, maar het ontstaat ook regelmatig buiten de sport.

Het betreft meestal een verzwikking: een uitrekking van de structuren rondom het enkelgewricht. Soms zijn de enkelbanden zelfs ingescheurd of afgescheurd. Na een verzwikte enkel zie je vaak een zwelling aan de binnen- of buitenzijde van de enkel. Dit zorgt voor bewegingsbeperking en pijn.

Rug- en nekklachten
Bij fitness, hockey en wielrennen hoor je vaak mensen over klachten aan de rug. Het gaat meestal om steken en stijfheid laag in de rug. Overbelasting van de lage rugspieren of een plotselinge draaibeweging kunnen een spierverrekking veroorzaken. Wielrennen en mountainbiken geven soms ook nekklachten. Bij dit soort sporten is core-stability dan ook belangrijk.

Tenniselleboog
Onder de term tennisarm of tenniselleboog (epicondylitis lateralis) vallen alle klachten aan de buitenzijde van de elleboog. Klachten aan de binnenzijde van de elleboog worden omschreven als golferselleboog (epicondylitis medialis).

Er is sprake van een niet-bacteriële ontsteking van het peesweefsel. Wetenschappers gaan ervan uit dat er kleine scheurtjes in het peesweefsel zitten die worden veroorzaakt door letsel of overbelasting. Een tenniselleboog is een veel voorkomende blessure bij racketsporten, maar je hoeft geen tennis te spelen om hem te ontwikkelen.

 

Zweepslag
Het geeft vaak acute pijn, een felle en plotselinge pijnscheut vergelijkbaar met een letterlijke zweepslag. Het is een spierscheuring in de kuitspier die meestal ontstaat tijdens het explosief en krachtig aanspannen. Een zweepslag doet zich het vaakst voor in de kop van de gastrocnemius, de oppervlakkige kuitspier.

Een zweepslag zie je vaker bij sporters van middelbare leeftijd. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de spieren minder flexibel worden en veranderen met het ouder worden. Sporten waarbij de kans op een zweepslag het grootst is, zijn voetbal, tennis, basketbal en hardlopen.

Hamstringblessure
Ook blessures aan de hamstring komen vooral bij explosieve sporten zoals voetbal voor. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste voetballers een hamstringblessure tijdens de eerste twee maanden van het seizoen oplopen. Vooral tegen het eind van de wedstrijd gaat het nog wel eens fout: de hamstrings krijgen namelijk weinig rust.

Een blessure aan de hamstring is meestal acuut. Je voelt een felle korte pijn. Soms is er sprake van een beschadiging of verrekking van wat spiervezels, maar je kunt ook je hamstring deels of volledig afscheuren.

Achillespeesblessure
Een blessure aan de achillespees ontstaat geleidelijk. Lang is gedacht dat een ontstekingsreactie verantwoordelijk is voor de pijn als gevolg van overbelasting. Nieuwe onderzoeken laten zien dat een verstoord genezingsproces bij een achillespeesblessure vaak de pijn veroorzaakt.

Een achillespeesblessure is de meest voorkomende hardloopblessure, maar je ziet het ook wel bij tennis. Sporters van middelbare leeftijd hebben vaker last. Bij hen neemt de kwaliteit van het peesweefsel namelijk af. De achillespees kan ook afscheuren: dit gebeurt vaak bij sporten met veel tempowisselingen en explosieve bewegingen zoals rugby en voetbal.

Liesblessure
Een typische mannenkwaal, zo wordt de liesblessure wel gezien. Een liesblessure, pubalgie, is een verzamelnaam voor diverse klachten in de liesstreek. Het komt regelmatig voor bij sporten als voetbal, hockey en zwemmen.

Pijn in de liesstreek is frustrerend. De meest voorkomende oorzaak zijn een verrekking of spierscheuring van heupadductoren (binnenzijde bovenbeen), ontsteking van het schaambeen en een sportershernia. Die laatste is een breuk in een lager gelegen buikspierwand in het lieskanaal.

Voorkomen
Gelukkig kun je veel blessures gemakkelijk voorkomen. Besteed aandacht aan de volgende dingen:

  • Draag geschikte schoenen en kleding.
    • Gebruik bescherming als helm, polsbeschermers of een brace wanneer de sport daarom vraagt.
    • Bouw de training goed op.
    • Zorg voor een warming up en cooling down.
    • Versterk je spier en doe oefeningen waar je baat bij hebt.|• Let op je gezondheid.

(Bron: sportpartout.nl)

 

Ook interessant
Take it easy Nieuws, Voeding, Workout Take it easy
16 mrt 2017 0 comments

Carnaval is achter de rug, de zon breekt door en de vogels fluiten. Tijd om je leven radicaal om te gooien! Elke dag bewegen, een sapkuur...

Lees meer
Sporten tijdens de donkere dagen... Nieuws, Workout Sporten tijdens de donkere dagen...
02 dec 2016 0 comments

De eerst echte koude dagen zijn een feit en we hebben de krabber al uit het dashboard kastje moeten halen. Supermarkten liggen vol m...

Lees meer
Een vetcel vergelijken met een Fiat Panda en een spiercel met een Ferrari... Nieuws, Voeding, Workout Een vetcel vergelijken met een Fiat Panda en een spiercel met een Ferrari...
17 nov 2016 0 comments

Ik snap er niks van! Ik eet hetzelfde als tien jaar geleden en ik wandel en fiets nog steeds net zo vaak. En tóch zitten mijn broe...

Lees meer